Wat moet je regelen als aankomende student?

Wat moet je regelen als aankomende student?

De examens zijn achter de rug en waarschijnlijk krijg je binnenkort je uitslag of is het einde van je tussenjaar in zicht. Een mooi moment om te gaan nadenken over wat je in je toekomstige jaar als student allemaal te wachten staat. Wij helpen je hierbij graag een handje op weg door een korte samenvatting te geven over wat je als toekomstig student moet gaan regelen.

Studiefinanciering

Als student kun je studiefinanciering aanvragen bij DUO. Hiervoor is geen minimumleeftijd, maar je mag niet ouder zijn dan 30 jaar. De studiefinanciering bestaat uit het Studentenreisproduct, eventueel een lening, eventueel een aanvullende beurs en eventueel collegegeldkrediet.

De lening moet je altijd terugbetalen. Het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs worden hoef je niet terug te betalen, als je binnen 10 jaar je studie afrondt.

Woonruimte regelen

Er zijn twee opties: Thuis blijven wonen of op kamers gaan. Als je op kamers gaat, is het handig om op tijd beginnen te zoeken. Er zijn verschillende manieren om een kamer te vinden:

  • Er bestaan veel sites waar kamers op worden aangeboden. Tegen betaling kun je dan reageren op de kamers en wellicht word jij uitgekozen als nieuwe bewoner van de kamer. Denk bijvoorbeeld aan Kamernet.nl of Kamertje.nl.
  • Een gratis optie, is op zoek gaan via Facebook. Voor elke stad bestaan er wel groepen waar je lid van kan worden en waarin kamers worden aangeboden.
  • Vraag ook rond! Misschien is er iemand in je omgeving die wel van een lege kamer weet.

Adreswijziging

Als je eenmaal een kamer gevonden hebt, vergeet je adreswijziging dan niet door te geven aan je nieuwe gemeente en zorg dat je bank, huisarts, tandarts, zorgverzekeraar, en eventuele werkgever op de hoogte zijn. Als je pas na het begin van je studie verhuisd, geef je nieuwe adres dan ook door aan DUO en je opleidingsinstelling. De Belastingdienst wordt automatisch op de hoogte gesteld.

Verzekeringen

Als student moet je verschillende verzekeringen hebben. Vanaf je 18e verjaardag moet je een eigen zorgverzekering hebben. Regel dit binnen één maand, want anders krijg je een boete. Om je eigendommen te beschermen tegen inbraak, brand of andere calamiteiten, is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Vaak worden voor studenten de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering in één pakket aangeboden en betaal je maar een paar euro per maand. Het kan ook zijn dat je bij bepaalde verzekeringen nog onder je ouders valt. Vraag dit altijd na om te voorkomen dat je jezelf dubbel gaat verzekeren.

Toeslagen

Als je een zorgverzekering hebt, kun je zorgtoeslag aanvragen. Vrijwel iedere student heeft recht op zorgtoeslag. Daarnaast heb je misschien recht op huursubsidie. Dit kan als je een zelfstandige woonruimte hebt, waarvan de huur niet te hoog is en je niet te veel verdient. Zowel zorgtoeslag als huursubsidie kun je aanvragen via site van de belastingdienst.

Boeken kopen

Aan het begin van je studie, krijg je meestal een enorm lange lijst met studieboeken die je moet kopen. Het lijkt alsof deze boeken allemaal verplicht zijn, maar dat is niet altijd het geval. Soms zijn boeken facultatief of heb je maar één van de twee boeken nodig. Vaak kun je een oudere druk ook nog prima gebruiken. Daarnaast kun je geld besparen op het kopen van je boeken. Via je studievereniging kun je vaak korting krijgen op je boeken. Ook kun je op zoek gaan naar tweedehands boeken. Op websites zoals bol.com verkopen veel studenten hun studieboeken. Het is verstandig om de eerste colleges af te wachten om te kijken welke boeken je daadwerkelijk nodig hebt.

Als je het vak gehaald hebt, kun je je boeken ook weer doorverkopen. Hiervoor bestaan veel websites en ook Facebookgroepen. Dat is makkelijk geld verdienen voor je vakantie.

Mocht je tijdens je studie verstrikt raken in de ingewikkelde regelingen van de onderwijsinstelling of heb je andere juridische problemen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je dan verder op weg om je studententijd zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Bellen kan naar 050-363 4675, mailen naar steunpunt@groningerstudentenbond.nl. Ook  kun je ons kantoor bezoeken of een facebookbericht sturen.

Dit artikel is geschreven door Nadia Raap & Julia Kleijnen, medewerkers van het Juridisch Steunpunt.

Publicatiedatum: 21-06-2018.

Het Juridisch Steunpunt is maandag en woensdag geopend van 12:00 tot 17:00 uur en op dinsdag en donderdag van 12:00 tot 14:00 uur en bestaat uit meerdere medewerkers. Het kan zijn dat je vraag niet van begin tot eind door dezelfde medewerker behandeld wordt, maar dat je soms van een andere medewerker antwoord zult krijgen. Wij zijn telefonisch te bereiken op 050 – 363 4675, via de Facebookpagina Juridisch Steunpunt Groningen of via de mail steunpunt@groningerstudentenbond.nl. Je kunt ook bij ons langskomen op kantoor.

##DISCLAIMER##

Het Juridisch Steunpunt van de Groninger Studentenbond (GSb) is een onderdeel van de Studentenlijn (LSVb). Het Juridisch Steunpunt besteedt veel aandacht aan de juistheid en volledigheid van de verstrekte informatie. Het Juridisch Steunpunt Groningen is niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele fouten en onvolkomenheden in de verstrekte informatie. Indien we opmerkzaam worden gemaakt van onjuistheden, zullen wij deze verbeteren. Tevens is het Juridisch Steunpunt Groningen niet aansprakelijk voor enige vorm van schade, materieel en immaterieel, veroorzaakt door het gebruik van de inhoud, goederen of diensten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *