Blog Layouts

Grid Blog

Visualise your posts in a fantastic grid.

Wanneer je huurwoning niet voldoet: aantasting van je huurgenot?

Je ziet het steeds vaker: huurwoningen die slecht worden onderhouden, schimmel aan de muur, overlast van de verhuurder en onophoudelijke werkzaamheden...

[PERSBERICHT] GSb wil gratis studiejaar vanwege coronacrisis

Groningen, 9 februari – Een jaar collegegeldvrij studeren en een extra jaarstudiefinanciering. Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) moet datrealiteit worden voor...

Simple Feed Blog

Show off your posts in a traditional blog feed, perfect for bloggers & businesses.

Je ziet het steeds vaker: huurwoningen die slecht worden onderhouden, schimmel aan de muur, overlast van de verhuurder en onophoudelijke werkzaamheden in de omgeving. In sommige gevallen spreken we van ‘een aantasting van het huurgenot’. Dat komt voor als de huurwoning ernstige gebreken vertoont. Wat kun je in zo’n geval doen?

Wanneer wordt je huurgenot aangetast?

Het is heel vervelend als er iets aan je woning mankeert. De frustratie kan hoog oplopen als je de verhuurder al meerdere malen om hulp hebt gevraagd. De verhuurder is verplicht te voorkomen dat het huurgenot wordt verstoord. Dat kan zijn als er een ernstig gebrek van de huurwoning is. Maar wanneer is iets nu een gebrek?

Een gebrek is een omstandigheid waardoor je als huurder niet zo kunt wonen als je in alle redelijkheid mag verwachten. Goed om te weten: soms heb je recht op huurvermindering, maar lang niet altijd. Je kunt je bijvoorbeeld niet beroepen op huurvermindering wegens geluidsoverlast terwijl je hebt gekozen voor een huurwoning die vlakbij de snelweg ligt. Maar voor bijvoorbeeld ernstig achterstallig onderhoud kan dat vaak wel.

Wat kun je doen?

Wanneer je vindt dat je huurgenot is aangetast, kun je dat aangeven bij de verhuurder. Deze moet het probleem verhelpen. Verhelpt deze het probleem niet, dan kun je, als je in een sociale huurwoning woont, contact opnemen met de Huurcommissie. Wanneer je een huis in de vrije sector huurt, kun je alleen bij de Huurcommissie terecht om een nieuw contract te laten beoordelen, of als in het contract staat dat je met je geschillen naar de Huurcommissie kunt stappen.

De Huurcommissie kan de woning onderzoeken. Wanneer de huurprijs vindt dat je eigenlijk te veel betaalt voor waar je woont, dan kan deze bepalen de huurprijs te verlagen. En soms gebeurt dat ook met terugwerkende kracht, als je huurgenot is gederfd.

Waar heb je recht op?

De huurcommissie werkt met zogenaamde lijsten: lijst A tot en met lijst C. Deze lijsten zijn overzichten van gebreken die tot een bepaald percentage huurvermindering leiden. Wanneer je bijvoorbeeld geen douche, daglicht of kookgelegenheid hebt, of als het huis simpelweg erg gevaarlijk is, kun je bijvoorbeeld tot wel 80 procent huurvermindering krijgen.


In sommige gevallen heb je niet alleen recht op vergoeding voor het gederfde huurgenot, maar ook recht op een immateriële schadevergoeding. Dat noem je in juridische termen ‘smartengeld’. Dat komt bijvoorbeeld voor als een huurwoning zo slecht is onderhouden, dat je er aantoonbaar medische klachten aan overhoudt. In zo’n geval moet je wel bewijzen dat er een relatie bestaat tussen de persoonlijke klachten en de klachten over de huurwoning. De rechter kijkt dan of de derving van het huurgenot een inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van de huurders.

Overlast van anderen

Het kan ook zijn dat er met de huurwoning zelf niets mis is, maar dat je overlast ondervindt van de omgeving of van de buren. Je hebt recht op rustig woongenot. Geven de buren overlast? Geef dat dan bij de verhuurder aan. Eventueel kan buurtbemiddeling of een wijkagent helpen. De verhuurder kan in uiterste gevallen een vervelende buurman uit z’n huis zetten. Wanneer de overlast heel erg is, kun je spreken van een onrechtmatige daad en een vordering instellen tegen overlast van een omwonende.

Wanneer je geen gehoor krijgt

Heb je de verhuurder aangesproken, maar wijst deze iedere aansprakelijkheid af? Of krijg je simpelweg geen gehoor? Wacht dan zes weken. Dit is de wettelijke tijd dat de verhuurder het gebrek moet verhelpen. Daarna kun je de Huurcommissie inschakelen. We spraken al even over een eventuele huurverlaging, en die geldt tot de verhuurder de gebreken heeft verholpen. Dat raakt de verhuurder direct in de portemonnee en is een dwangmiddel om de verhuurder ertoe te bewegen het huurgenot te herstellen.

Wanneer je niet bij de Huurcommissie terecht kunt, zou je naar de kantonrechter kunnen stappen. Uiteindelijk is een uitspraak van de rechter leidend. Zo kun je altijd je recht toetsen. Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, maar een zaak is nooit overbodig en geeft je altijd duidelijkheid over rechten en plichten.

Voor het merendeel van de tienduizenden studenten in Groningen geldt dat ze slechts tijdelijk in deze regio verblijven. Puur voor het volgen van de colleges hebben ze het ouderlijk huis elders in Nederland of zelfs in een ander land verruild voor Groningen. Maar je studententijd is een tijd waaraan je de rest van je leven zult terugdenken. Zorg ervoor dat je mooie momenten vastlegt en koester die herinneringen! Tegenwoordig worden steeds vaker drones gebruikt om schitterende beelden te maken. Zo kun je mooie foto’s of video’s maken om later met veel plezier nog eens te bekijken. Om tot een goed resultaat te komen, is echter wel van belang om tijdig te beginnen met oefenen, want het besturen van een drone vereist enige vaardigheid.
 

Drone met camera


De term drone wordt gebruikt voor het aanduiden van een onbemand luchtvaartuig, dat je op afstand kunt besturen. De term zegt dus niets over het formaat van het luchtvaartuig. Je hebt drones die zo klein zijn dat ze in je broekzak passen, maar je hebt ook exemplaren die net zo groot zijn als een helikopter. Wil je een drone kopen die is uitgerust met een camera, dan is het natuurlijk belangrijk om goed te letten op de resolutie van deze camera. Die bepaalt immers de kwaliteit van je beeldmateriaal. Een ander belangrijk aspect om bij het aanschaffen van je drone in de gaten te houden, is de capaciteit van de accu. Dat is de bepalende factor voor de lengte van een vlucht.
 

Waar mag je vliegen?


Het schoolgebouw, je favoriete kroeg, de route die je door weer en wind moet fietsen, eigenlijk kun je alles met behulp van een drone schitterend vastleggen. Belangrijk is echter wel om de regels te bestuderen die voor het gebruiken van drones gelden. Je mag niet zomaar overal vliegen en ook aan de vlieghoogte zijn eisen gesteld. Verder is het bijvoorbeeld niet toegestaan om boven mensenmassa’s te vliegen, om begrijpelijke redenen. Je wilt immers niet dat door jouw drone mensen gewond raken, als er onverhoopt is misgaat.
 

Beelden monteren


Er zijn talloze leuke apps beschikbaar om videobeelden op een leuke manier te monteren. Vaak kun je de beelden dan ook nog voorzien van tekst, zodat je echt een unieke reportage kunt maken van je belevenissen gedurende je studententijd. Een geweldige herinnering voor later, waar je met plezier naar zult blijven kijken!

 

Dit artikel is een bijdrage van LEQUAL

Feed Blog

Available in Right Sidebar, Left Sidebar & No Sidebar, the feed blog is the obvious choice for anyone needing crystal clear type.

01 meiWanneer je huurwoning niet voldoet: aantasting van je huurgenot?


Je ziet het steeds vaker: huurwoningen die slecht worden onderhouden, schimmel aan de muur, overlast van de verhuurder en onophoudelijke werkzaamheden…

Read More

08 aprCreatieve manieren om je studentenherinneringen vast te leggen


Voor het merendeel van de tienduizenden studenten in Groningen geldt dat ze slechts tijdelijk in deze regio verblijven. Puur voor het...Read More

09 feb[PERSBERICHT] GSb wil gratis studiejaar vanwege coronacrisis


Groningen, 9 februari – Een jaar collegegeldvrij studeren en een extra jaarstudiefinanciering. Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) moet datrealiteit worden voor…

Read More

Masonry Blog

Available in Right Sidebar, Left Sidebar, 2 Columns & 3 Columns, the masonry blog is here for anyone seeking something a bit more creative.

Wanneer je huurwoning niet voldoet: aantasting van je huurgenot?
1 mei 2021

Je ziet het steeds vaker: huurwoningen die slecht worden onderhouden, schimmel aan de muur, overlast van de verhuurder en onophoudelijke werkzaamheden…

Read More
Creatieve manieren om je studentenherinneringen vast te leggen
8 april 2021

Voor het merendeel van de tienduizenden studenten in Groningen geldt dat ze slechts tijdelijk in deze regio verblijven. Puur voor het... Read More
[PERSBERICHT] GSb wil gratis studiejaar vanwege coronacrisis
9 februari 2021

Groningen, 9 februari – Een jaar collegegeldvrij studeren en een extra jaarstudiefinanciering. Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) moet datrealiteit worden voor…

Read More
(PERSBERICHT) Groninger Studentenbond maakt melding bij AP over mogelijke grootschalige privacyschending Hanzehogeschool
19 januari 2021

Groningen, 19 januari – De Hanzehogeschool is de afgelopen dagen opgeschrikt door een datalek waarbij onbevoegde mensen konden meekijken met de…

Read More