Groningen, 20 september – Groningse studenten zijn nagenoeg constant gestrest. Uit onderzoek van de Groninger Studentenbond is gebleken dat bijna tweederde van de studenten in Groningen aangeeft zeer vaak stress te ondervinden. “Er komt een punt waar je moet gaan evalueren”, aldus voorzitter Sjoerd Kalisvaart. “Als zoveel studenten stress ondervinden, gaat er iets fout. Het beleid van de RUG en de Hanze schiet echt tekort. Dit moet anders.”

Onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor een gezonde studieomgeving. Dat houdt in dat ervoor gezorgd moet worden dat studenten zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid verkeren. Op dit moment wordt niet aan die verplichting voldaan.

Kalisvaart: “Prestatiedruk is steeds meer aanwezig. Studenten moeten zo snel mogelijk hun studie afronden, goede cijfers halen én een CV opbouwen. Waar studenten steeds meer moeten, blijft de houding van RUG en Hanze té passief.”

De onderwijsinstellingen bieden al wel steun door de studentpsychologen en decanen. Door lange wachttijden zijn deze niet effectief gebleken. Dat slechts 9% van de studenten aangeeft dat onderwijsinstellingen genoeg doen, is dan ook niet gek. RUG en Hanze hanteren een wegkijkbeleid en komen pas in actie als de student diep in de problemen zit. Problemen worden hierdoor groter dan nodig.

De Groninger Studentenbond roept RUG en Hanze op om veel meer te doen. “We moeten harde doelen stellen”, aldus Kalisvaart. “Personeel en studenten hebben baat bij een goede mentale gezondheid. Slechts een kwart van de Groningse studenten voelt zich gezien of gehoord wanneer ze een probleem hebben. Het wordt tijd dat RUG en Hanze flink investeren in hun welzijnsbeleid en actief de student gaan opzoeken.”

Het onderzoek kun je hier lezen.