FAQ Huisvesting

Hoe kan ik een kamer/studio/appartement vinden in Groningen?

Je kunt op veel verschillende manieren een kamer vinden. Wij zetten de meest succesvolle en meest gebruikte manieren op een rijtje voor je.

 • Sociale media: Er zijn een aantal openbare groepen waar kamers aangeboden worden via Facebook: ‘Kamers in Groningen’ en ‘Rooms/housing/kamers Groningen’. Er zijn ook gevallen van fraude geweest. Let hier goed op. Het is niet gebruikelijk dat je een aanbetaling moet doen voordat je de kamer ziet.
 • Internet: Bekende internetsites voor kamers zijn: www. kamers.nl, www.kamersgroningen.nl en www.kamernet.nl. Voor veel van deze sites moet je betalen en er is veel concurrentie. Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing; gewoon blijven reageren! Deze websites zijn over het algemeen betrouwbaar: blijf echter opletten dat de verhuurder geen fraude pleegt.
 • Studentenverenigingen: Veel studentenverenigingen hebben eigen huizen en facebookpagina’s waarmee je aan een kamer kunt komen. Sowieso vergroot je je netwerk door actief te worden bij een van de tientallen verenigingen die Groningen rijk is.
 • Woningcorporaties: De woningcorporaties in Groningen zijn: Lefier, Patrimonium, Nijestee en de Huismeesters. Houd in gedachten dat je je op tijd moet registreren op woningnet.nl om kans te maken op een kamer via een woningcorporatie. Het kan lang duren om genoeg punten te sparen om een kamer te kunnen krijgen, dus schrijf je op tijd in!
 • Makelaars en kamerbemiddelingsbureaus: Makelaars en commerciële kamerbemiddelingsbureaus zoeken voor jou naar een kamer, waarbij ze jouw voorkeur meenemen. Ze hebben vaak een grote voorraad woningen en kunnen makkelijk in contact komen met verhuurders. Wanneer een makelaar of kamerbemiddelingsbureau een woning voor je heeft gevonden, moet je echter wel bemiddelingskosten betalen.

Hoe vroeg moet ik beginnen met zoeken naar een kamer/studio/appartement?

Je kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen met je oriënteren op huisvesting in Groningen. Vanaf 3 tot 4 maanden voor je in Groningen komt wonen, kun je het beste beginnen met zoeken naar een kamer/studio/appartement. Het kan in Groningen erg moeilijk zijn om een huis te vinden voor zowel internationale als Nederlandse studenten, dus het is belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken.

Waar moet ik op letten bij het zoeken van een kamer/studio/appartement?

Nadat je een kamer gevonden hebt, is het natuurlijk belangrijk dat je huurcontract goed in elkaar zit. Het lijkt misschien raar, maar de meeste huisbazen weten weinig over de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent huisvesting. Hierdoor kloppen veel contracten niet waardoor het des te belangrijker is dat jij als huurder weet wat wel en wat niet mag. Je contract is niet bindend wanneer de bepalingen in het contract tegen de wet zijn, zelfs wanneer je al getekend hebt. In dat geval is je contract namelijk onwettig en zit je niet vast aan je contract.

Moet ik bemiddelingskosten betalen?

In Nederland hoef je alleen bemiddelingskosten te betalen indien een bedrijf zelf, op hun eigen initiatief, een kamer voor jou zoekt. Houd in de gaten dat je geen bemiddelingskosten hoeft te betalen als je de woonruimte zelf gevonden hebt (bijvoorbeeld via social media of een website). Als je er voor kiest om deze bemiddelingskosten toch te betalen, zorg dat je een duidelijk betalingsbewijs krijgt. Als je de onterechte bemiddelingskosten namelijk wel hebt betaald, kun je proberen deze terug te vorderen. Bovendien is de kwaliteit van een kamer via een bemiddelaar niet gegarandeerd. Pas daarom bij deze bureaus op dat je niet veel te veel betaalt voor een kamer die dat eigenlijk niet waard is. Voor meer informatie over bemiddelingskosten en het terugvorderen van bemiddelingskosten, zie het kamerboek van de GSb.

Wat voor huurcontracten worden er gehanteerd?

Verhuurders kunnen verschillende soorten huurcontracten gebruiken voor de verhuur van huisvesting:

 • Short stay: is voor een periode van een half jaar tot een jaar, dit contract wordt ook wel eens campuscontracten genoemd. Bij short stay contracten heb je meestal geen recht op huurbescherming, echter heb je wel huurrecht. Vaak gelden er bij short stay contracten all-in-prijzen, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de huurprijs en het voorschot servicekosten. Zulke contracten worden meestal gebruikt voor compleet ingerichte woonruimtes.
 • Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd: dit is een huurcontract zonder einddatum. Een huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd geniet huurbescherming en kan daardoor niet zomaar zijn huis worden uitgezet. Dit is het meest voorkomende contracttype.

●     Huurovereenkomst voor bepaalde tijd: een contract voor bepaalde tijd is een contract voor maximaal 5 jaar bij onzelfstandige woningen. Na deze periode moet je de woning verlaten als je geen nieuw contract krijgt. Het contract is wel tussentijds opzegbaar voor de huurder. Eventueel kan het contract na het einde van het contract omgezet worden in een contract voor onbepaalde tijd. Je mag na vijf jaar niet nog een contract voor bepaalde tijd krijgen. Als de verhuurder niet binnen de opzegtermijn laat weten dat je eruit moet, dan wordt het contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

 • Wet Doorstroming Huurmarkt 2015: per 1 juli 2016 is de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 in werking getreden. Er is sindsdien de mogelijkheid met de huurder een tijdelijk huurcontract te sluiten van maximaal twee jaar. De Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 heeft een algemene mogelijkheid gecreëerd om tijdelijke huurovereenkomst voor een woonruimte te sluiten. Er wordt een onderscheid gemaakt in zelfstandige woonruimte en de onzelfstandige woonruimte. Bij de zelfstandige woonruimte mag je een bepaalde tijd overeenkomen van maximaal twee jaar. Bij de onzelfstandige woonruimte is de termijn vijf jaar. Tijdens de huurperiode is de gebruikelijke huurprijsbescherming van kracht. Dit tijdelijk huurcontract eindigt van rechtswege na de afgesproken periode van maximaal twee jaar.
 • Onderverhuur en onderhuur:
  • Onderhuren

Wanneer je onderhuurt, heb je ook huurbescherming; je huur mag niet zomaar worden opgezegd. Hiervoor is het wel van belang dat je een contract tekent. Het is van belang om goede afspraken te maken over welke spullen je mag gebruiken van de onderverhuurder, wat huisregels zijn en hoe je de geldzaken regelt (dit leg je ook vast in het contract). Ook wordt het sterk aangeraden om een opnamestaat en inventarislijst te maken. Zo kun je achteraf alleen verantwoordelijk gesteld worden voor beschadigingen of gebreken die veroorzaakt zijn tijdens jouw verblijf.

 • Onderverhuren

Wil je iemand tijdelijk in je kamer terwijl jij bijvoorbeeld een tijdje naar het buitenland gaat, dan zijn er een aantal zaken van belang. Dit mag namelijk alleen wanneer jouw verhuurder hiermee akkoord gaat. Dit geldt overigens niet wanneer jijzelf in de woning blijft wonen en alleen één kamer onderverhuurt (tenzij het in jouw huurcontract is uitgesloten). Het is sterk aan te raden om een contract met de onderhuurder op te stellen. Het is erg belangrijk om je te beseffen dat je de hoofdverantwoordelijke bent voor de kamer en het betalen van de huur aan de hoofdverhuurder. Wanneer de onderhuurder de huur niet betaalt, ben jij daar verantwoordelijk voor. Je zou dit risico gedeeltelijk kunnen opvangen door zelf de huur te blijven betalen aan je verhuurder en de onderhuurder jou te laten betalen.

Wat zijn de tekenen dat ik word opgelicht?

Fraude met betrekking tot studentenwoningen komt helaas af en toe voor in Groningen. Zaken waaraan je kan herkennen dat de verhuurder fraude probeert te plegen zijn:

 • De verhuurder vraagt je geld over te maken of contant te betalen voordat je de kamer gezien hebt of het huurcontract getekend hebt.
 • De huurprijs is veel lager dan de gemiddelde marktprijs (te mooi om waar te zijn).
 • De verhuurder zet er druk achter om de deal zo snel mogelijk rond te krijgen.

 

Tips om fraude te vermijden zijn:

 • Maak nooit geld over en betaal nooit contant voordat je het huurcontract getekend hebt!
 • Soms vraagt een legitieme huisbaas toch om een betaling vooraf. Als dit het geval is, zorg dan dat je de betaling via een veilige betalingsdienst uitvoert, zoals PayPal of Creditcard.
 • Vraag de verhuurder om zijn persoonlijke gegevens (legitimatiebewijs) en zoek informatie over hem of haar op het internet.
 • Check of het adres echt bestaat, bijvoorbeeld via Google Maps.
 • Stuur geen scan of foto van je legitimatiebewijs naar de verhuurder om identiteitsfraude te voorkomen. Vraagt de verhuurder wel om een scan of foto van je legitimatiebewijs, maak dan een veilige scan via de KopieID app van Rijksoverheid.

Welke buurten in Groningen zijn leuk om te wonen voor studenten?

Veel Groningse studenten wonen in het binnenstad gebied, waarbij je binnen 5 minuten op het Broerplein (UB en Academiegebouw), kroeg, terras, winkels (en alles wat studenten maar belangrijk vinden) bent. Wonen in de binnenstad in Groningen is daarom ook erg gewild, waardoor het moeilijk kan zijn om hier een kamer, studio of appartement te vinden. Een nadeel aan wonen in de binnenstad van Groningen kan zijn dat het luidruchtiger is, vanwege drukte op straat. Vanaf de binnenstad is het ongeveer 15 minuten fietsen naar de Zernike Campus.

Ten zuiden en loopafstand van het station ligt de Rivierenbuurt. Ook in deze wijk wonen veel studenten. De fietsafstand naar de binnenstad is vanaf de Rivierenbuurt ongeveer 5 tot 10 minuten en naar de Zernike Campus ongeveer 20 minuten.

De omliggende buurten (Zeeheldenbuurt, Oranjewijk, Tuinbouwbuurt, Schildersbuurt, Oosterpoort, Oosterparkwijk en Korrewegwijk) zijn leuke buurten waar veel gezinnen en studenten wonen en waar veel winkels te vinden zijn. De buurten Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd worden ook steeds populairder onder studenten, maar deze buurten liggen relatief ver van het centrum af. Deze buurten liggen daarentegen dicht bij het Zernikecomplex (RUG & Hanze).

Kan ik op de Zernike Campus wonen?

In Groningen is er geen studentencampus zoals andere studentensteden hebben. Studenten wonen in Groningen in studentenwoningen in het centrum of rondom het centrum.

Hebben de RUG of Hanze eigen huurwoningen?

Nee, de RUG en de Hanze hebben geen huurwoningen. Studenten moeten hun eigen accommodatie vinden. Voor internationals kan de SSH accommodaties bieden.

Hoe hoog zijn de huurprijzen in Groningen?

Het hangt er nogal vanaf wat voor type huisvesting je hebt. Het hangt af van de prijs, locatie, kwaliteit maar ook van de huisbaas. Voor een eenpersoonskamer betaal je per ongeveer 200-550 euro. Voor een studio betaal je maandelijks ongeveer 400-800 euro per maand. Een tweepersoons appartement kost ongeveer 800-1100 euro per maand. Voor zelfstandige huisvesting waarvoor je tot en met 720,42 euro (prijspeil 2019) per maand betaalt, krijg je huurtoeslag. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Deze prijzen zijn gebaseerd op particuliere woningen. Huurtoeslag aanvragen kan via www.huurtoeslag.nl.

Kan ik een gemeubileerde kamer/studio/appartement huren?

Ja dat is mogelijk, sommige kamer worden gemeubileerd aangeboden en anderen niet. Dit komt voornamelijk voor bij short stay woningen of woningen die worden onderverhuurd. Meestal staat het wel beschreven in de beschrijving van de aangeboden woning

Wat moet ik regelen nadat ik een kamer/studio/appartement heb gevonden?

Nadat je een kamer/studio/appartement gevonden hebt, moet je ten eerste je huurcontract ondertekenen en je sleutel ontvangen van de verhuurder. Vervolgens moet je je inschrijven bij de Gemeente Groningen, om te laten weten dat je op een nieuw adres woont. Doe dit tussen 4 weken voor en 5 dagen na je verhuizing. Je verhuizing doorgeven kan via https://gemeente.groningen.nl/verhuizing-doorgeven. Controleer ook of je huurtoeslag kan ontvangen via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/.

Waar kan ik terecht als ik een klacht heb over mijn huisbaas/bemiddelingsbureau?

Als je een klacht over je huisbaas of bemiddelingsbureau hebt, bijvoorbeeld omdat je bedreigd of geïntimideerd wordt, of vanwege slecht onderhoud, kan je dit melden bij het MOV (Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag). Vervolgens wordt deze informatie doorgespeeld aan de politie of de gemeente, waarna deze gaan beoordelen wat de vervolgstappen zullen zijn.

Staat je vraag er niet tussen of heb je feedback voor deze FAQ? Neem dan contact op met de Werkgroep Huisvesting via e-mail: housing@groningerstudentenbond.nl.