logo-dark

Welcome to our blog.


Persbericht Namens Student & Stad

Geen alcohol boetes in het Noorderplantsoen

Als het aan burgemeester Schuiling ligt worden er vanaf 1 juli 2020 boetes uitgedeeld aan iedereen die alcohol drinkt in het Noorderplantsoen, ongeacht of er overlast is. Deze verandering in het beleid beperkt de ruimte van mensen in Groningen om te genieten van het mooie weer om met hun vrienden een drankje te nuttigen in het Noorderplantsoen. Gemeenteraadspartij Student & Stad ziet dit als wanbeleid, waarbij de jarenlange Groningse cultuur van een drankje in het Noorderplantsoen wordt verboden.

Al sinds jaar en dag is er een cultuur in het Noorderplantsoen waarbij inwoners van Groningen gezamenlijk genieten van een drankje. Overdag zonnen in het gras; ‘s avonds eten met een groep vrienden; of op een lange zomeravond aan de vijver zitten, vanaf 1 juli mag het niet meer. Althans, niet meer als je alcohol in je drankje hebt. Een diep ingewortelde cultuur bij Studenten en Startjes die hier met een maatregel kapot wordt gemaakt, zonder logische aanleiding.

Volgens de burgemeester wordt staand beleid gehandhaafd omdat het vooral rond het vijver gebied buitensporig last is van overlast. De burgemeester noemt hier drugsgebruik, geschreeuw en mensen die lastig worden gevallen. Op zichzelf terecht dat hier tegen op wordt getreden. Wat een misvatting is, is dat hier een handhaving op het alcoholverbod voor nodig is. Student & Stad roept op, treed op tegen overlast, maar zorg er nou voor dat de inwoners van Groningen die niemand tot last zijn, gewoon een biertje kunnen drinken.

De burgemeester is nieuw in de stad, en is, blijkbaar, nog niet bekend welke functie het Noorderplantsoen heeft voor vele studenten en starters. Juist in de corona tijd is het park een fijne plek om met vrienden buiten te zitten. Voor veel inwoners zonder tuin of balkon zelf essentieel. Deze functie wordt niet op waarde geschat, en wordt tegen gegaan met spierballen politiek. De gemeente lijkt beleid te voeren dat gericht is op lekker veel handhaven, zonder na te denken over de gevolgen van dit beleid voor alle inwoners van Groningen.

Student & Stad roept de gemeente Groningen, en in het bijzonder de burgemeester op, om deze beleidsverandering niet door te zetten, en de Groningse cultuur van een drankje nuttigen in het gras van het Noorderplantsoen, niet kapot te maken.

 

Met vriendelijke Groet,

 

Marten Duit
Fractievoorzitter Student & Stad

Verkiezingen op de Rijksuniversiteit van Groningen ingeluid met een stemwijzer en een live debat

Groningen, 04 juni 2020 – Vanaf 8 juni kunnen we allemaal weer digitaal naar de stembus voor de verkiezingen van de universiteitsraad in Groningen. Deze verkiezingen gaan elk jaar samen met een stemwijzer en een debat. Ook dit jaar komt de Groninger Studentenbond met een stemwijzer en organiseren ze samen met de studentenvereniging RKSV Albertus Magnus een debat op de vrijdagavond. De voorzitter van de GSb, Jan Willem Leeuwma, stelt dat ‘’We kunnen dit jaar ook heel blij zijn dat er toch een mogelijkheid is om je stem te kunnen laten horen binnen universiteit ondanks de huidige omstandigheden met corona.’’

Emma Visser, Vice-Praeses bij de studentenvereniging Albertus Magnus vindt het belangrijk de interesse in de politiek bij de studenten te vergroten: “De stem van de student is onwijs belangrijk! Daarom willen wij op deze manier niet alleen onze leden, maar alle studenten informeren over de verschillende standpunten van de partijen om er uiteindelijk voor te zorgen dat ook zij een weloverwogen stem uit kunnen brengen. Bovendien hopen we zo de interesse in de politiek bij de Groninger student te vergroten”

Vanaf dit moment is de kieswijzer online en aankomende vrijdag komt er een debat dat live uitgezonden zal worden vanaf het pand van Albertus Magnus. Volgende week tussen 8 en 12 juni zullen de stembussen open zijn om je stem uit te kunnen brengen. Naast de stemming dat al digitaal werd gedaan gaat de campagne dit jaar ook compleet online. Op vrijdag 5 juni zullen de vier partijen ook de strijd tegen elkaar aan gaan tijdens het debat. ‘’De partijen kunnen laten waarom zij gekozen moeten worden en daarbij ook echt onderscheid maken in de visie die zij zien voor de universiteit,’’ aldus Leeuwma.

De stemwijzer is via de volgende website https://stemwijzer.hebjijalgestemd.nl/  te bereiken en het debat zal vrijdag live te volgen zijn via https://www.facebook.com/events/552415562083882/

Studenten van de RUG tegen de short stay huurcontracten

Groningen, 22 Mei 2020 – De studenten van de universiteit van Groningen verzetten tegen de plannen om de short stay contracten van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) in stand te houden. De studentengeleding van de Rijksuniversiteit Groningen zien zich genoodzaakt om duidelijk te zijn dat internationale studenten vastzetten in contracten zonder enige huurbescherming niet de oplossing is tegen de kamerproblematiek in Groningen. De voorzitter van de Groninger Studentenbond, Jan Willem Leeuwma stelt dat ‘’We zijn blij dat de studenten via de universiteitsraad en daarbuiten de problemen van short stay aankaarten, we willen een houdbare oplossing hebben in plaats van een tijdelijke en onzekere pleister’’

De krappe kamermarkt in Groningen zorgt voor een moeizame zoektocht naar een kamer voor de internationale student. Hierdoor zijn ze aangewezen op de locaties van SSH waar ze gebruik maken van short stay contracten. Deze contracten zijn bedoeld voor vakantiehuisjes of verhuur van korte duur en zijn vaak langer dan 6 maanden. ’’In hoeverre kun je een contract van korte duur noemen als het voor een periode van 10 tot wel 12 maanden is,’’ stelt Leeuwma. ‘’Geef alle studenten dezelfde huurbescherming en geef een student daarmee ook meer zekerheid.’’

Short stay contracten zijn een uitzonderingsbepaling en de student kan niet naar de huurcommissie stappen om een te hoge huur aan te vechten. Op dit moment is het een pleister omdat de kamermarkt de instroom niet aankan. ‘’Het short stay contract is nu een noodzakelijk kwaad dat op termijn zou moeten verdwijnen om de stad leefbaar te houden voor iedereen,’’ aldus Leeuwma.

De Rijksuniversiteit van Groningen wil dat de SSH behouden blijft om de opvang van internationale studenten in stand te kunnen houden. De partijen Lijst Calimero en Studentenorganisatie Groningen (SOG) hebben samen met de GSb de universiteit laten weten dat ze in de nabije toekomst geen short stay meer willen zien in de stad. Leeuwma stelt, ‘’Na een constructief gesprek met de RUG hebben we huisvesting met zekerheid en bescherming voor de internationale student kunnen benadrukken. We willen short stay in de nabije toekomst niet meer in Groningen zien.’’