Groningen, 6 september 2017 – Internationale studenten slapen soms noodgedwongen bij een wildvreemde op de bank. Voor het tweede jaar op rij blijkt de huursector het grote aantal internationale studenten niet aan te kunnen. “Wij roepen de onderwijsinstellingen al geruime tijd op meer kamers te realiseren”, stelt voorzitter Sjoerd Kalisvaart van de Groninger Studentenbond (GSb). “Daar is dus blijkbaar weinig mee gedaan. Alweer slapen studenten op straat, in hotels, op de camping of elke nacht op een andere bank. Het lijkt bijna de norm te worden.”

De eerste week van september staat inmiddels een aantal jaren op rij in het teken van internationale studenten die geen kamer kunnen vinden. De RUG, de Hanze Hogeschool en de Gemeente Groningen hebben inmiddels 100 tijdelijke opvangplekken gerealiseerd. Hiermee voorzien ze in een deel van het tekort, maar dit biedt geen structurele oplossing, terwijl juist daar behoefte aan is.

Kalisvaart: “Er worden steeds meer internationale studenten naar Groningen gehaald. Als ze hier eenmaal zijn, lijken ze compleet losgelaten te worden. De informatievoorziening over huisvesting schiet tekort. Als onderwijsinstelling moet je ervoor zorgen dat studenten zo min mogelijk belemmeringen ervaren in het studeren. Begin met ervoor zorgen dat studenten een dak boven hun hoofd hebben. Hoe kun je focussen op studeren, als je nog niet eens weet waar je slaapt?”

De Groninger Studentenbond praat mee met onderwijsinstellingen, gemeente en woningcorporaties in de Werkgroep Jongerenhuisvesting. In deze werkgroep vraagt de GSb al lang om investeringen. “Er wordt steeds naar een ander gewezen”, stelt Kalisvaart. “Het is niet onze verantwoordelijkheid, horen we dan. Het wordt tijd dat de onderwijsinstellingen de vinger eens naar zichzelf wijzen en écht iets gaan doen.”