GroenLinks in Groningen en de Groninger Studentenbond (GSb) vinden dat de gemeente snel regels moet opstellen om de hoge kosten te bestrijden die studenten aan bemiddelingsbureaus moeten betalen voor een kamer in de stad. Op initiatief van de SP en GroenLinks bespreekt de gemeenteraad de mogelijkheid van een verordening voor kamerbemiddelingsbureaus.

De afgelopen jaren is het probleem rondom kamerbemiddelingsbureaus groter geworden, zo blijkt uit ervaringen van het huurteam van de GSb. Studenten moeten niet alleen hoge bemiddelingskosten betalen van soms meer dan één maand huur, maar ook worden willekeurige ‘administratiekosten’ gerekend. Leon Maas, voorzitter van de GSb: ‘Het wordt tijd dat de politiek de student niet meer aan zijn lot overlaat, maar zich gaat bemoeien met deze verkapte vorm van oplichterij.’

GroenLinksraadslid Benni Leemhuis.’Het zou goed zijn om voor het begin van het nieuwe studiejaar duidelijkheid te hebben over de regels waaraan de bureaus zich moeten houden. Want dan komen er weer veel eerstejaars studenten naar Groningen op zoek naar een kamer.

‘Het lijkt erop dat als dit aan de markt wordt overgelaten er toch te veel bemiddelaars opstaan die slechts tot doel hebben zo veel mogelijk geld uit de zakken van kamerzoekenden te kloppen,’ zegt Leemhuis. De raadscommissie ruimte en wonen vergadert woensdag 5 februari van 16:30 tot 19:00 uur in de oude raadszaal in het Stadhuis. De GSb organiseert donderdagavond een ‘kroegcollege’ over de rechten van kamerhuurders: 6 februari van 19:30 uur tot en met 21:30 uur in Jazzcafé de Spieghel.