Groningen, 5 september – De Groninger Studentenbond (GSb) heeft geschokt kennis genomen van de acute kamernood onder buitenlandse studenten. Talloze internationale studenten kunnen aan het begin van het studiejaar geen kamer meer krijgen, maar de Rijksuniversiteit Groningen houdt zich afzijdig van de problematiek. Voorzitter Christiaan Brinkhuis: “De universiteit zegt: zoek het maar uit. Ze willen heel graag dat er veel internationale studenten in Groningen komen studeren, maar nemen niet hun verantwoordelijkheid om ze een goede start te bieden.”

Afgelopen vrijdag meldde het Dagblad van het Noorden dat de SSH en de woningcorporaties geen kamers meer kunnen aanbieden. Talloze studenten die van ver komen beginnen hun studententijd in Groningen dus zonder kamer. De RUG stelt dat de internationale studenten voorgelicht zijn over hun woonsituatie in Groningen, maar dat is niet genoeg volgens de GSb. “De samenwerking tussen de universiteit en de corporaties, de SSH in het bijzonder, heeft ernstig tekortgeschoten. Het feit dat er niet genoeg kamers zijn voorkom je niet met voorlichting. Als je de ambitie hebt om internationale studenten naar Groningen te halen moet je er ook voor zorgen dat ze hier normaal kunnen wonen,” aldus Brinkhuis.

Al jaren blijken internationale studenten het hardst getroffen te worden door de kamernood. Een onderzoek van de GSb in februari van dit jaar toonde aan dat zij structureel veel meer huur betalen dan Nederlandse studenten. Het Huurteam van de GSb helpt studenten die teveel voor hun kamer betalen en krijgt het vaak voor elkaar dat de huurder geld terug krijgt. De GSb roept internationale studenten op kritisch te zijn over hun nieuwe onderkomen en een huurcheck aan te vragen op de website van de GSb.