Groningen, 21 februari – Na Leiden moet ook The Student Hotel in Groningen huurcontracten aanbieden, vindt de Groninger Studentenbond (GSb). Vorige week bepaalde de gemeenteraad van Leiden dat studentenhotels onder het huurrecht moeten vallen. Het is de studentenvakbond al langer een doorn in het oog dat The Student Hotel door de gemeente Groningen tot studentenhuisvesting wordt gerekend, terwijl de bewoners minder rechten genieten dan kamerbewoners die onder het puntensysteem vallen. Voorzitter Christiaan Brinkhuis: “De gemeente gedoogt een schimmige constructie die het mogelijk maakt dat je je als hotel kunt voordoen als studentenhuisvester, maar tegelijkertijd de bewoners eruit kan trappen wanneer je wil. Dit deugt voor geen meter.”
The Student Hotel kan door zijn bedrijfsvorm als hotel op de vrije markt opereren en is niet gebonden aan de bepalingen die het huurrecht en het puntensysteem voorschrijven. Op die manier is het mogelijk dat het hotel voor de kleinste variant kamer van 18 m2 maar liefst 635 euro vraagt. Bij narekening door de GSb is gebleken dat deze kamer, als die onder het puntensysteem zou vallen, ruim 200 euro goedkoper zou zijn. Aan de kwaliteit van de voorzieningen die het hotel biedt twijfelt de bond niet, stelt Brinkhuis. “Wat hier misgaat is dat een hotel wordt gezien als studentenhuisvesting. Als dat zo is, moeten al die tientallen andere hotels in Groningen ook worden geteld als huisvesting voor studenten. Dan is het kamertekort in de stad snel opgelost, maar dat zou ook oneerlijke concurrentie betekenen voor woningcorporaties en particuliere verhuurders. Het kost immers meer geld en moeite om je aan de regels te houden dan die aan je laars te lappen.”
Eerdere verklaringen van het gemeentebestuur dat The Student Hotel in een behoefte zou voorzien wijst Brinkhuis van de hand. “Als je beweert dat er een behoefte is stel je eigenlijk dat je woonruimtes hebt vergeleken en voor de hotelkamer kiest. Maar kun je voor iets kiezen als je niet weet wat het alternatief is?” Het zijn veelal internationale studenten die hun intrek nemen in het gebouw aan het Ebbingekwartier omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn als ze in Groningen komen studeren. Al jaren geeft de GSb het Kamerboek uit om studenten te informeren over het wonen in Groningen en de rechten en plichten die je hebt als huurder. “We doen ons best om internationals zo goed mogelijk voor te lichten, maar aan deze klassenjustitie kunnen we weinig doen. Daarom roepen we de gemeenteraad op om het goede voorbeeld van Leiden te volgen. De rechtsongelijkheid op de Groningse kamermarkt moet stoppen!”