De GSb, het KAB en de SOG zetten samen een steunpunt op om bemiddelingskosten aan te pakken en worden hierin gesteund door de Gemeente Groningen. Het Steunpunt Bemiddelingskosten gaat studenten gratis helpen om onterecht betaalde kosten terug te vorderen van bemiddelingsbureaus. Daarnaast kan het steunpunt inzichtelijk maken welke bureaus met regelmaat onterechte kosten rekenen. Woordvoerder Leon Maas: “Het steunpunt is een goed begin om de bemiddelingsbureaus die er malafide praktijken op nahouden aan te pakken en om studenten te helpen hun geld terug te krijgen.”

Veel huiseigenaren hebben bemiddelingsbureaus in dienst die er voor moeten zorgen dat kamers gevuld zijn. Studenten moeten vaak één maand huur betalen aan bemiddelingskosten als zij een kamer willen. In veel gevallen staan de kosten niet in verhouding tot de geleverde diensten. Leon Maas: “Er zijn veel voorbeelden van studenten die bemiddelingskosten moeten betalen als zij via een vriend een kamer vinden, waarbij het bemiddelingsbureau alleen een standaardcontract hoeft aan te leveren en hiervoor de student dan €400 laat betalen.”

De Groninger Studentenbond (GSb) voert al jaren een lobby om de gemeente zover te krijgen om studenten niet langer aan hun lot over te laten. Gesteund door de Gemeenteraad Groningen is nu het Steunpunt Bemiddelingskosten opgericht samen met het KAB en de SOG. Het Kamerbewoners Adviesbureau (KAB) helpt studenten al jaren bij huisvestingsklachten en de Studenten Organisatie Groningen (SOG) komt op voor studenten in de Universiteitsraad. Samen zullen deze organisaties studenten nu gaan helpen bij het terugkrijgen van de te veel betaalde bemiddelingskosten.

Studenten kunnen met vragen of klachten terecht op www.steunpuntbemiddelingskosten.nl.