Groningen, 29 oktober – ‘Het tekort aan werkplekken in de Universiteitsbibliotheek loopt tijdens de tentamenperiodes de spuigaten uit.’ Dat concludeert Dion Glastra, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb), na de berichten dat er een kwartier na openingstijd al geen enkele werkplek meer beschikbaar was dit weekend. ‘Uiteraard waardeert de GSb het enorm dat de UB wordt verbouwd en verbeterd, maar er moet wel worden gezorgd voor een goed alternatief voor studenten die willen studeren voor hun tentamens’.

Afgelopen weekend waren er veel berichten op sociale media dat studenten al vlak na openingstijd van de Universiteitsbibliotheek geen enkele werkplek meer konden vinden, laat staan een werkplek met een stopcontact. Dat komt onder meer doordat de derde verdieping, de verdieping met de meeste werkplekken, momenteel wordt verbouwd. De verbouwing, die naar verwachting gaat duren tot maart 2016, moet onder meer leiden tot meer werkplekken met stopcontacten. ‘Deze ontwikkeling juichen wij uiteraard van harte toe’, aldus Glastra. ‘De universiteit heeft echter wel de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een passend alternatief, in ieder geval tijdens de drukste periodes’.

‘Studenten willen graag in alle rust kunnen studeren voor hun tentamens. Dat is ook in het belang van de universiteit, dus het is vreemd dat hier blijkbaar onvoldoende is over nagedacht.’ Komend weekend gaat in ieder geval het Harmoniegebouw open, wat voor 600 extra studieplekken zorgt. De GSb zou graag zien dat het bestuur van de RUG voor de volgende tentamenperiode in januari verder op zoek gaat naar gepaste alternatieven voor de werkplekken die door de verbouwing tijdelijk niet beschikbaar zijn.