Geschiedenis
De Groninger Studentenbond (GSb) is voortgekomen uit de Gronstra, de Groninger Studentenraad. De Gronstra was een organisatie waarin alle studentenverenigingen en ook bijvoorbeeld de ACLO vertegenwoordigd waren. De Gronstra bezat als organisatie een reductiebureau, waar mensen bijvoorbeeld goedkoper boeken konden kopen, en een eigen krant. Toen eind jaren ’60 de linkse Studenten Vak Beweging (SVB) een meerderheid in de Gronstra wist te krijgen stapten de corpora er uit. De SVB stierf kort daarna ook uit waardoor er een gat in het bestuur van de Gronstra viel. Een groep oud-bestuurders besloot toen onder de naam ‘Groninger Studentenbond’ mee te doen aan de Gronstra verkiezingen (en als enige partij waren ze daarin vrij succesvol). De Vereninging Groninger Studenten (nog steeds onze officiele naam) diende haar statuten op 1 juni 1965 in bij de notaris.
Vanaf 1994 begon de wederopbouw. De GSb ging zich weer met studentenbelangenbehartiging bezig houden. In de periode 1994-1996 vond een golf van acties en demonstraties plaats, tegen collegegeldverhogingen en het terugbrengen van studenteninspraak. De GSb was hierbinnen zeer actief, waarvan het hoogtepunt in 1996 kwam toen een aantal GSb-ers drie dagen lang in de ijzige kou op het dak van een IBG-toren bivakkeerden uit protest tegen collegegeldverhoging.
Maar niet alleen op het gebied van actievoeren hervond de GSb haar roots. Als vakbond trad zij ook steeds professioneler op. In 1996 werd het GSb-studentensteunpunt opgericht, een telefoonlijn waar studenten door o.a. juridisch geschoolde medewerkers geholpen kunnen worden met hun klachten over bijvoorbeeld hun instelling, studiefinanciering en huisvesting. Daarnaast werd in 1997 een eigen fractie (het Vooruitstrevend Overleg Studenten) in de centrale medezeggenschapsraad van de Hanzehogeschool opgericht. In 2000 volgde een tweede fractie in de universiteitsraad van de RUG. Nu opereren beide fracties onder de naam GSb-fractie. Een studentenfractie die aldus op twee onderwijsinstellingen opereert is uniek in Nederland. In 2002 is een van de nieuwste werkgroepen opgericht: Struikelblok, de werkgroep voor studenten met een functiebeperking.
In het heden is de GSb een invloedrijke en sterke vakbond met ruim 350 leden waarvan er ongeveer 50 actief zijn. Zaken waar de GSb zich onder andere het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden zijn het leenstelsel, de huisvestingsproblematiek in Groningen en het aanbieden van cursussen voor leden van opleidingscommissies. Daarnaast hebben we ons ingezet voor meer duurzaamheid op de universiteit en individuele studenten geholpen met juridische problemen op het gebied van onderwijs en huisvesting. Dat een studentenvakbond in deze tijden van steeds verdere afbraak van het hoger onderwijs nog altijd noodzakelijk is, moge duidelijk zijn.