Wij zoeken bestuur 2020 – 2021

DEADLINE: Maandag 1 Juni 23:59!

Wil jij een onmisbare ervaring in je studententijd beleven? Wil jij je inzetten voor de belangen van al je Groningse medestudenten? Wil jij dé stem van studerend Groningen zijn? Dan is een bestuursjaar bij de Groninger Studentenbond iets voor jou!

Over de GSb

De Groninger Studentenbond (GSb) is de vakbond voor studerend Groningen. De sfeer is gemakkelijk, de koffie staat altijd klaar en er wordt hard gewerkt om voor de Groninger student op te komen.

Studenten kunnen ons inschakelen wanneer ze problemen hebben met bijvoorbeeld hun opleiding, bijbaantjes, DUO of hun huisbaas. De GSb heeft meerdere werkgroepen die studenten juridisch bijstaan of die hen helpen met een huurverlaging.

Wij informeren studenten over de ontwikkelingen die hen aangaan. Onder andere met het blad Nait Soez’n, het jaarlijkse Kamerboek en digitale en sociale media houden we studenten op de hoogte van ontwikkelingen in het hoger onderwijs en wijst ze op hun rechten.

Daarnaast hebben wij goede contacten met de medezeggenschap op de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en daarnaast overleggen we met de gemeente over studentenhuisvesting in Groningen. Wij zijn ook lid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de grote studentenvertegenwoordiger  in Den Haag.

Als de belangen van studenten worden geschaad en overleg niets meer uithaalt, dan voeren we actie. Soms vragen we op een ludieke manier actie voor een onderwerp om zaken gedaan te krijgen in het belang van studenten. Daarnaast zoeken we regelmatig de media op om misstanden aan te kaarten en wordt ook vaak gevraagd om daar commentaar op te geven.

Over het bestuur

Als bestuurder van de GSb ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en zet je het beleid voor het komende jaar uit. Je vertegenwoordigt de GSb, organiseert activiteiten en ondersteunt de werkgroepen. Het bestuur is het gezicht van de GSb, dus je draagt bijvoorbeeld standpunten uit in de media, of treedt in overleg met de gemeente, de lokale politieke partijen of Groningse hoger onderwijsinstellingen. Daarnaast kom je vaak samen met de andere studentenbonden en de LSVb.

De GSb heeft verschillende werkgroepen die onder andere (juridisch) advies geven, kamers opmeten of het opinieblad vorm en inhoud geven. Als bestuur begeleid je de werkgroepen zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Het bestuur heeft de volgende functies: de voorzitter, secretaris, penningmeester, bestuurslid intern en een bestuurslid extern. Deze functies hebben natuurlijk enkele specifieke taken, zoals de mail en post bijhouden, de boekhouding bijhouden of pers en media, maar als bestuurslid stort je je ook op dossiers die niet aan een specifieke functie gebonden zijn. De verschillende portefeuilles zoals onderwijs en huisvesting worden onderling verdeeld. Je kunt dus goed een eigen invulling geven aan het bestuursjaar. Een bestuursfunctie kost je ongeveer 20 uur per week.

Wat bieden wij?

Een bestuursjaar bij de Groninger Studentenbond levert je het volgende op:

 • de leiding over een studentenvakbond die al ruim 45 jaar actief is op zowel de belangenbehartiging van als de dienstverlening aan studenten;
 • het begeleiden van 10 werkgroepen en commissies die bij elkaar zo’n 50 leden tellen;
 • een unieke en veelzijdige bestuurlijke ervaring met nadruk op de belangenbehartiging van studenten op lokaal en nationaal niveau;
 • professionele begeleiding door de LSVb en de GSb waarin je niet alleen inhoudelijke kennis opdoet maar ook praktische vaardigheden leert, zoals professionele gesprekken voeren en omgaan met de pers;
 • een uitgebreid netwerk dat zich uitstrekt naar de gemeente Groningen, gemeenteraadspartijen, de Groningse onderwijsinstellingen, tientallen studentenorganisaties en collega’s van studentenbonden in andere studentensteden;
 • een onvergetelijk jaar waarin je veel nieuwe vaardigheden leert en nieuwe ervaringen opdoet!

Wie zoeken wij?

Mensen die beschikken over de volgende eigenschappen:

 • je kan goed in teamverband werken;
 • je hebt doorzettingsvermogen;
 • je beschikt over analytisch vermogen en een probleemoplossende werkwijze;
 • je bent initiatiefrijk en daadkrachtig;
 • je kan goed omgaan met feedback en kritiek;
 • je hebt organisatorisch en beleidsmatig inzicht.

Meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Zoekcommissie via zoekco@groningerstudentenbond.nl of door te bellen naar 06 13710635 (Sue Mae Klein)

Daarnaast kan je meer informatie vinden in het bestuursinformatieboekje:

Informatieboekje Besturen bij de GSb 

Nu al solliciteren? Stuur dan je CV en motivatiebrief naar sollicitatie@groningerstudentenbond.nl. De deadline om te solliciteren is op Maandag 1 Juni 23:59!