Opinie: Tijdelijke verhoging basisbeurs stopt, maar de inflatie stopt niet

Dit is een opiniestuk origineel gepubliceerd in de Ukrant. Lees het hier

De regeling om uitwonende studenten te compenseren voor de gestegen kosten stopt, tot boosheid van voorzitter Ken Hesselink van de Groninger Studentenbond (GSb). ‘Belachelijk, want de inflatie raast gewoon door.’

Donderdagavond heeft de Tweede Kamer besloten om de tijdelijke koopkrachtmaatregel voor studenten stop te zetten. Nu krijgt elke uitwonende student nog 164,30 euro extra basisbeurs wegens inflatie, maar dat is volgend jaar dus niet meer zo.

Ik vind het belachelijk, want ondertussen raast de inflatie gewoon door.

Heel fijn dat de basisbeurs weer terug is, wel erg jammer dat die zoveel lager is. Als straks de inflatieverhoging is afgeschaft, krijgen uitwonende studenten nog maar 274,90 euro. Voor het afschaffen van de basisbeurs was dit (gecorrigeerd voor inflatie) nog 363,87 euro. De student is er dus een stuk op achteruit gegaan sinds de afschaffing van de basisbeurs.

Ook de financiële positie van de student is op dit moment belabberd. De gemiddelde huurprijs in Groningen is volgens verhuurplatform Kamernet 479 euro. Het collegegeld wordt volgend jaar 2530 euro. En de prijs voor energie en boodschappen gaat door het plafond. Alle kosten voor studenten gaan exponentieel omhoog, maar de basisbeurs gaat juist omlaag.

Alle kosten voor studenten gaan omhoog, maar de basisbeurs gaat juist omlaag

Daarnaast zijn er afgelopen jaren allerlei maatregelen getroffen om mensen en bedrijven door de inflatie heen te helpen, maar studenten worden structureel uitgesloten. En met de enorme stijging van energieprijzen zijn studenten extra de dupe. Ondanks dat studenten ook gewoon in een warm huis willen wonen, waren zij tot voor kort de enige groep die geen hulp kreeg van de overheid.

Jan Paternotte (D66) en Sandra Beckerman (SP) hadden in januari een amendement ingediend in de Tweede Kamer om de inflatieverhoging te behouden. Helaas is deze donderdag door de Tweede Kamer weggestemd.

Ik vind dit ongelooflijk. Op het moment is er nog geen sprake van deflatie. Dus om dan de inflatieverhoging af te schaffen, heeft geen enkele basis. Dit helpt studenten alleen nog maar meer in de financiële problemen.

Maar het laatste woord is er nog niet over gesproken. Het is nu aan ons om te strijden voor een structurele verhoging van de basisbeurs. De inflatie stopt namelijk niet in september.

Ken Hesselink is voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *