Vierhonderd nieuwe studentenkamers op Zernike Campus in 2024

17-01-2024, Groningen – De eerste heipalen voor de bouw van het nieuwe studentencomplex Proxima op Zernike Campus zitten in de grond. Proxima krijgt 401 kamers die tijdens de piekperiode aan het einde van de zomer, dubbel bezet kunnen worden zodat er 802 studenten gehuisvest kunnen worden. Het is het eerste wooncomplex op Zernike Campus en wordt in de zomer van 2024 opgeleverd.

Monique Louwes, teammanager bij SSH Student Housing in Groningen: ‘We zijn blij dat we samen met de gemeente Groningen zo snel een nieuw studentencomplex kunnen bouwen. Uniek aan deze locatie is dat we ieder jaar tijdelijk twee studenten op een kamer plaatsen. Hiermee bieden we een oplossing voor de jaarlijkse ‘piekperiode’ aan het begin van het studiejaar voor internationale studenten in Groningen.’

Kamertekort

Het kamertekort onder internationale studenten in Groningen is een jaarlijks terugkerend probleem. In de zomerperiode komen internationale studenten naar Nederland, maar afgestudeerde studenten hebben hun kamer dan nog niet verlaten. Hierdoor ontstaat er tijdelijk een kamertekort. De SSH en gemeente Groningen bieden met Proxima een oplossing voor dit kamertekort, want tijdens de piekperiode is er ruimte voor ruim 800 studenten in Proxima; er slapen dan tijdelijk twee studenten op een kamer.

Piekperiode

We zijn blij dat in Groningen zo proactief wordt gehandeld om het probleem met de ‘piekperiode’ op te lossen, dit zien we niet in andere studentensteden”, vertelt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb). ‘De huidige woningnood onder studenten is extreem en dit soort projecten dragen zeker bij aan een oplossing.’

Ontmoeten

Studenten komen vaak alleen aan bij hun nieuwe onderkomen, in een onbekende omgeving en kennen in de meeste gevallen nog niemand. Daarom wordt veel aandacht besteed aan ontmoeten. Elk huis met zo’n 40 kamers heeft een eigen centrale entree, gepositioneerd naar de kern van het gebied, met een eigen identiteit door kleurgebruik. In de gezamenlijke woonkeuken kan samen gekookt en gegeten worden. De vier gebouwen vormen een kleinschalig studentengebied, met daartussen een groene kern als ontmoetingsplaats. Elkaar leren kennen en samen delen staat centraal. Het is de start voor een mooie studententijd in Groningen.

Verheugd

Wethouder wonen Rik van Niejenhuis: ‘studenten zijn welkom in Groningen en goede huisvesting hoort bij een studentenstad als Groningen. We kijken uit naar de komst van Proxima, het eerste wooncomplex voor studenten op Zernike campus. We creëren een fijne plek waar studenten prettig kunnen wonen ook tijdens de piekperiode. Ik ben dan ook erg verheugd met de komst van Proxima.’

Minimale overlast

Proxima wordt gebouwd door Plegt-Vos Noord in opdracht van de SSH en met ontwikkelaar Jebber. Het studentencomplex bestaat uit biobased woonmodules van hout. Plegt-Vos ontwerpt de woonmodules in hun fabriek en ze monteren ze vervolgens op locatie. Hierdoor is de bouwtijd kort en is er minimale overlast voor de omgeving. Door de modulaire bouwmethode zijn de gebouwen op termijn te demonteren en te verplaatsen. Meer informatie vind je op de website van Jebber.

Tijdelijke huisvesting

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen heeft de gemeente een overeenkomst met de SSH gesloten om op de Zernike Campus te bouwen. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor een periode van 10 jaar. De locatie bevindt zich op het Zernike complex ter hoogte van het Zernike Park en de Koegangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *