10 maart 2017

Besturen bij de GSb

DEADLINE: vrijdag 16 maart,  12:00 uur

 

Ben je op zoek naar een uitdaging? Wil jij je inzetten voor de belangen van al je Groningse medestudenten en dé stem zijn van studerend Groningen? Dan is een bestuursjaar bij de Groninger Studentenbond iets voor jou!

Lees hieronder meer, of lees snel het Informatieboekje besturen bij de GSb

Over de GSb

De Groninger Studentenbond (GSb) is een gezellige vereniging waar de inhoud centraal staat. De sfeer is gemakkelijk, de koffie staat altijd klaar en er wordt hard gewerkt om voor de Groninger student op te komen.

Studenten kunnen de GSb inschakelen wanneer ze problemen hebben met bijvoorbeeld hun opleiding, bijbaantjes, de DUO of hun huisbaas. De GSb heeft meerdere werkgroepen die studenten juridisch bijstaan of die hen helpen met een huurverlaging.

De GSb probeert studenten zo goed mogelijk te informeren. Op verschillende manieren, zoals met het blad Nait Soez’n, het jaarlijkse kamerboek, en digitale en sociale media, houdt de GSb studenten op de hoogte van ontwikkelingen in het hoger onderwijs en wijst ze op hun rechten.

De GSb heeft goede contacten met de medezeggenschap op de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en overlegt daarnaast met de gemeente over studentenhuisvesting in Groningen. Ook is de GSb lid van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) die een belangrijke lobby voor studenten voert in Den Haag.

Als de belangen van studenten worden geschaad en overleg  niets meer uithaalt, dan voert de GSb actie. De GSb zoekt regelmatig de media op om misstanden aan te kaarten en wordt ook vaak gevraagd om commentaar te geven op ontwikkelingen die studenten aangaan. Soms wordt er op een ludieke manier aandacht gevraagd voor een onderwerp om zaken gedaan te krijgen in het belang van studenten.

Over het bestuur

Als bestuurder van de GSb ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en zet je het beleid voor het komende jaar uit. Je vertegenwoordigt de GSb, organiseert activiteiten en ondersteunt de werkgroepen. Het bestuur is het gezicht van de GSb, dus je draagt bijvoorbeeld standpunten uit in de media, of treedt in overleg met de gemeente, de lokale politieke partijen of Groningse hoger onderwijsinstellingen. Ook reis je af en toe naar Utrecht voor overleg met de LSVb.

Om haar doelen te bereiken heeft de GSb verschillende werkgroepen die (juridisch) advies geven, kamers opmeten of het opinieblad vorm en inhoud geven. Als bestuur zorg je ervoor dat die werkgroepen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en ben je verantwoordelijk voor deze werkgroepen.

Het bestuur bestaat uit vijf leden: de voorzitter, secretaris, penningmeester, bestuurslid intern en een bestuurslid extern. Deze functies hebben natuurlijk enkele specifieke taken, zoals de mail en post bijhouden, de boekhouding doen of pers en media, maar als bestuurslid stort je je ook op dossiers die niet aan een specifieke functie gebonden zijn. De verschillende portefeuilles zoals onderwijs en huisvesting worden onderling verdeeld. Je kunt dus goed een eigen invulling geven aan het bestuursjaar. Een bestuursfunctie kost ongeveer 20 uur per week.

Wat bieden wij?

Een bestuursjaar bij de Groninger Studentenbond levert je het volgende op:

  • De leiding over een studentenvakbond die al ruim 45 jaar actief is op zowel de belangenbehartiging van als de dienstverlening aan studenten;
  • Het aansturen van 10 werkgroepen en commissies die bij elkaar zo’n 45 leden hebben op een totaal aantal van 300 leden;
  • Een unieke, veelzijdige bestuurlijke ervaring, waarin maatschappelijke betrokkenheid op zowel lokaal als nationaal niveau centraal staat en je actief bijdraagt aan de verbetering van de positie van studenten op allerlei vlakken;
  • Een professioneel inwerktraject door de LSVb en de GSb waarin je niet alleen inhoudelijke kennis opdoet over bijvoorbeeld huisvesting, onderwijsrecht en studiefinanciering maar ook praktische vaardigheden leert, zoals een lobbygesprek voeren en hoe je met pers en media moet omgaan;
  • Een uitgebreid netwerk dat zich uitstrekt naar tientallen studentenorganisaties, de gemeente Groningen, gemeenteraadspartijen, collega’s van studentenbonden in andere studentensteden en de Groningse onderwijsinstellingen;
  • Een bestuursbeurs van ruim € 800,-!

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je (nóg) meer weten? Lees dan vooral het Informatieboekje besturen bij de GSb door! Daarnaast kun je voor meer info contact opnemen met de Zoekcommissie op zoekco@groningerstudentenbond.nl of op 06 302 559 24 (Sjoerd Kalisvaart, voorzitter van de zoekcommissie).

Nu al voldoende enthousiast om te solliciteren voor een bestuursfunctie? Stuur dan je CV en motivatiebrief op naar sollicitatie@groningerstudentenbond.nl. De deadline om te solliciteren is op vrijdag 16 maart, om 12:00 uur!