[PERSBERICHT] Studentenbonden en FNV overhandigen petitie tegen rente op studieschuld die meer dan 100.000 keer is ondertekend

Den Haag, 11 Oktober 2022 – Vandaag zullen de LSVb, FNV Young & United, Groninger Studentenbond en andere lokale studentenbonden samen een petitie overhandigen, die meer dan 100.000 keer is ondertekend, tegen de rente op de studieschuld. De petitie zal overhandigd worden aan de Eerste Kamer en in ontvangst genomen worden door de commissie OCW. Voorzitter van de Groninger Studentenbond, Annemarie Herbschleb: “Dit is de uitgelezen kans voor de overheid om ons te bewijzen dat ze de pechgeneratie niet zijn vergeten en onze problemen serieus nemen”.

De afgelopen maanden hebben de verschillende bonden met de petitie meer dan 100.000 handtekeningen verzameld van studenten over het hele land. Dit pressiemiddel is opgezet in het kader van de #NietMijnSchuld campagne. Met de overhandiging aan de Eerste Kamer roepen de bonden en FNV de partijen op om de motie Koffeman over de bevriezing van de rente op studieschulden te steunen.

Ondanks dat de basisbeurs terugkeert, is de strijd nog niet gestreden tegen het onrechtvaardige leenstelsel. Vooral voor de studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd is het extra zuur, nu ook hun minimale compensatie teniet dreigt te raken door de verhoging van de rente. Daarnaast waren de informatievoorzieningen over de voorwaarden van de lening ondermaats. Voor studenten is dit de zoveelste klap in het gezicht na corona, het mislopen van de energietoeslag en sterk koopkrachtverlies. Daarom zullen de LSVb, FNV Young & United en de lokale bonden strijden voor eerlijke compensatie voor de pechgeneratie en bevriezing van de rente. (Ook de GSb zal actie blijven voeren voor deze doelen via het #NietMijnSchuld Actiecomité in Groningen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *