[PERSBERICHT] GSb blij met nieuwestagevergoeding bij gemeente

Groningen, 08-11-2023 – Woensdagavond laat is er in de gemeenteraad een motie aangenomen om stages bij bedrijven in dienst van de gemeente standaard te vergoeden. De Groninger Studentenbond is hier blij mee: “Eindelijk worden deze stagiaires goed beloond.”

Voor de gemeenteraadsvergadering van 8 november is er door Karoline de Groot van Student & Stad de motie “Work Hard, Pay Hard” ingediend. Door het aannemen van deze motie gaat de gemeente in de toekomst bedrijven die diensten verlenen of werk verrichten voor de gemeente verplichten hun stagiaires te vergoeden. Dit was hiervoor niet altijd de norm.

“We zijn erg blij dat deze motie is aangenomen”, vertelt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb). “Dit is enorm belangrijk voor de financiële situatie van studenten.” Volgens de GSb is de financiële situatie van studenten afgelopen tijd flink achteruitgegaan. Net is bekend geworden dat de rente op studieleningen toch gaat vervijfvoudigen en dat komend jaar de basisbeurs ook nog eens flink naar beneden gaat. “We zijn blij dat de gemeente toont studenten wel serieus te nemen”, zegt Hesselink.

In de motie schrijft indiener De Groot: “Uit onderzoek van ResearchNed uitgevoerd in opdracht van het ISO in 2022 blijkt dat 44% van de hbo en wo studenten geen stagevergoeding ontvangt, terwijl ze veel verantwoordelijkheden krijgen”. Ook volgens de GSb is dit scheef. Zo zegt Hesselink: “Van stagiaires wordt vaak verwacht hetzelfde werk te verzetten als een normale werknemer, en om hen dan helemaal niks te betalen is belachelijk.”

“Veel studenten hebben een voltijd stage, en voor hen is het bijna onmogelijk daarnaast nog een bijbaan te hebben”, vervolgd Hesselink. “Een stagevergoeding kan voor hen een steun in de rug zijn.” De gemeente zal bij alle nieuwe aanbestedingen van stages als eis stellen dat deze een passende stagevergoeding krijgen. Dit zal gaan conform het stagepact MBO 2023-2027, dat mede ondertekend is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *