[PERSBERICHT] GSb: Individuele studietoeslag moet gelijk zijn voor elke student

Groningen, 16 December – De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat de gemeenteraad de bedragen voor de individuele studietoeslag gelijk trekt voor alle studenten. Nu is de studietoeslag nog bepaald aan de hand van het minimumjeugdloon. Volgens de studentenbond is dat oneerlijk: “Het minimumjeugdloon betekent alleen maar dat iemand van 18 meer moet werken dan iemand van 21 voor hetzelfde geld.” Aldus voorzitter Marinus Jongman

De individuele studietoeslag is bedoeld voor mensen die 18 jaar of ouder zijn, studeren en een medische beperking hebben waardoor zij structureel niet kunnen werken. De toeslag zorgt ervoor dat studenten die niet kunnen bijverdienen vanwege een beperking een steuntje in de rug krijgen om toch te kunnen studeren. 

Het verhogen van de individuele studietoeslag zou volgens de GSb eraan bijdragen dat jongeren met een beperking vaker zullen gaan studeren. Sinds de afschaffing van de basisbeurs telt elke euro volgens Jongman: “Als een student eerlijker en toereikend gecompenseerd wordt voor het niet kunnen werken, is er meer gelegenheid en motivatie om te gaan studeren, zeker nu elke euro telt in het huidige leenstelsel.”

Nationaal willen een aantal partijen zoals de PvdA, SP, GroenLinks het minimumjeugdloon afschaffen voor mensen boven de 18. Gelijk werk zou gelijk loon moeten opleveren als iemand volwassen is. De GSb pleit er dan ook voor dat de gemeenteraadspartijen hier alvast het goede voorbeeld geven voor hun landelijke moeder partijen. Jongman: “Als je landelijk bent voor een gelijke beloning voor iedereen boven de 18, dan moet je dat hier in Groningen ook zijn.” 

Het meest zwaarwegende argument volgens de GSb is dat er geen verschil zit in de kosten die je maakt afhankelijk van hoe oud je bent. “Het is niet zo dat iemand die 18 is en op zichzelf woont minder kosten maakt dan iemand van 21. De maandlasten zijn hetzelfde,  dus moet de toeslag dat ook zijn.” Zegt Jongman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *